image_intro_alt

Belka o pomyślę zniesienia limitu 30-krotności składek na ZUS: Zaczyna się świadomość, że się naobiecywało

- Nie mam wiary, że ten rząd dotrzyma reguł. Zniesienie limitu to typowy przykład dojenia przedsiębiorców, zaczyna się pojawiać świadomość, że się naobiecywało, a teraz trzeba zapłacić rachunek - mówił Marek Belka w programie Next Gazeta.pl. Były premier i szef NBP odniósł się do pomysłu zniesienia limitu 30-krotności składek na ZUS.

- Likwidacja limitu 30-krotności składek na ZUS byłaby sensowna, gdybyśmy mieli wiarę w to, że polski rząd będzie zawsze trzymał się reguł – argumentował eurodeputowany SLD.

Wyjaśnił też, że likwidacja limitu z jednej strony oznacza większy strumień przychodów dla ZUS, ale z drugiej strony oznacza zgodę na to, iż w przyszłości, i to niedalekiej przecież, w wielu przypadkach, świadczenia emerytalne mogą być bardzo wysokie.

Marek Belka podkreślił, że przeciwko pomysłowi PiS wypowiadają się nawet związki zawodowe. "Być może dlatego, że będzie bardzo trudno wyjaśnić ich członkom, dlaczego emerytury wybranych mogą osiągać tak galaktyczną wysokość."

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!